Dierenartsenpraktijk Deil verzorgt dagelijks diverse kleine herkauwers, zoals schapen en geiten.
Voortplanting van kleine herkauwers
Elk najaar komt er weer een nieuwe start van het seizoen. De nieuwe rammen/bokken zijn gekocht en de ooien zijn weer geselecteerd. Een nieuwe cyclus kan beginnen. Wat kunnen wij voor u betekenen op het gebied van de voortplanting bij de kleine herkauwer:
- Syncronisatie van het koppel
- Scannen op drachtigheid
- Enten/vaccineren tijdens de dracht
- Verloskundige hulp
- Keizersnede
- Ziekte tijdens de dracht
Vaccinaties bij kleine herkauwers
Schapen en geiten kunnen tegen verschillende aandoeningen gevaccineerd worden. Vaccinaties bij de kleine herkauwer mogen niet afgegeven worden maar moeten uitgevoerd worden door de dierenarts. Vaccinaties zorgen ervoor dat de dieren bescherming krijgen tegen de aandoening waarvoor ze gevaccineerd worden. Dit houdt in dat je voorkomt dat de dieren ziek worden. Dit scheelt groei bij de jonge maar ook sterfte. Voor kleine herkauwers die op locaties lopen die opengesteld zijn voor het publiek geld een vaccinatie verplichting. Ook schapen en geiten die naar keuringen of tentoonstellingen gaan moeten vaak verplicht gevaccineerd worden. Tegen welke aandoeningen kan gevaccineerd worden;
- Het bloed
- Zomerlongontsteking
- Zere bekjes/ectyma
- Rotkreupel
- Q-koorts
- Chlamydia
De verschillende entingen worden op verschillende tijdstippen tijdens het jaar gegeven. Voor het opstellen van een entschema of voor vragen kunt u gerust contact met ons opnemen.
Parasieten bij kleine herkauwers
Maagdarmwormen
Bij schapen en geiten komen verschillende parasieten in het maagdarmkanaal voor. Bekend en veel voorkoment zijn de zogenaamde Nematodirus Batus en Hemonchus Concortus. N.Batus komt voornamelijk in het voorjaar voor en geeft water dunne diarree. H. Concortus komt later in het jaar voor. Deze parasiet zorgt voor bloedarmoede omdat deze parasiet in de lebmaag bloed zuigt. Deze worm veroorzaakt dus geen diarree. Coccidiose is tevens een parasiet die zich in de darm bevindt. Deze graaft zich in de darmwand en geeft diarree, met soms bloed erbij. Coccidiose problemen komen vooral voor bij jonge dieren. Hygiëne is belangrijk ter voorkoming van grote infecties. Verdenking van Coccidiose besmetting kan bevestigd worden met microscopisch onderzoek.
Ectoparasieten
Ook schapen kunnen last krijgen van longwormen. Hoesten, benauwdheid en neusuitvloeiingen zonder koorts zijn symptomen van longworm. Verschillende soorten ontwormingsmiddelen werken ook tegen longworm.
Leverbot
Leverbot is een parasiet die een trektocht door het lichaam maakt en uitkomt in de lever. Via het gras worden de eieren opgenomen. Vervolgens vervellen de eieren in het maagdarmkanaal en komen er larven uit. Deze larven graven door de darm heen. Via het bloed komen de larven in de lever terecht. In de lever aangekomen graven de larven door de lever heen. Dit veroorzaakt bloedingen en de (lammeren) sterven aan acute leverbot infectie. Als er een lichte infectie opgedaan wordt kunnen de schapen het overleven en zullen de larven in de lever zich ontwikkelen naar volwassen botten. Deze leggen eitjes en die worden weer in de mest uitgescheiden.
Leverbot
Ectoparasieten komen op of in de huid voor. De meest voorkomende ectoparasieten bij de kleine-herkauwer zijn:
- (wol) Luizen
- Mijten
- Maden
- Schapenluisvlieg
Voor deze verschillende parasieten zijn verschillende behandel methodes. Belangrijk is dus om de juiste diagnose te stellen.